Sidst ændret den

Publiceret den

Sådan shaker du en drink

Guide 4 min.

At mestre kunsten at shake en drink er ikke kun forbeholdt professionelle bartendere. Med den rette viden og lidt øvelse kan enhver skabe lækre drinks derhjemme. Fra valget af udstyr til den korrekte teknik, vil denne guide give dig et overblik og hjælpe dig gennem hele processen.

En shaker

Udstyr til shakede drinks

For at shake en drink som en pro har du brug for det rigtige udstyr, ellers kommer du ikke langt. En cocktailshaker er essentiel, og der findes 3 forskellige typer du kan udforske:

  • Boston shakeren består af to hoveddele: et stort metalbæger og et mindre glas eller metalbæger. Denne type shaker er populær blandt professionelle bartendere på grund af dens alsidighed og evne til at skabe en kraftig blanding. En fordel ved Boston shakeren er, at den giver mulighed for hurtig og effektiv blanding samt nem adgang til filtrering med en strainer, når man skænker drikken
  • Cobbler shakeren er mere almindelig blandt hjemmebartendere på grund af dens enkle design og indbyggede strainer. Den består af tre dele: et stort metalbæger, en mindre shaker kop med et låg og en indbygget si. Mens cobbler shakeren er nem at bruge og kræver ikke yderligere strainerudstyr, kan dens indbyggede si nogle gange være tilbøjelig til at lække eller blive tilstoppet med is og ingredienser.
  • Parisian shakeren er en elegant og stilfuld variation af den klassiske shaker. Den består af to dele: et stort metalbæger og et mindre glas eller metalbæger, ligesom Boston shakeren. Dog adskiller den sig ved, at det mindre bæger ofte har en mere konisk form, og den mangler et integreret strainer-system som cobbler shakeren. Parisian shakeren er kendt for sit æstetiske design og giver en mere traditionel bartendingoplevelse sammenlignet med cobbler shakeren.

Du skal også have en strainer (si) til at filtrere isen fra, når du hælder drinken op. Denne er nogle gange indbygget i selve shakeren, men f.eks. med en Parisian shaker skal man altid huske en seperat strainer . Målebæger og isterninger er også afgørende for at opnå den rette balance og temperatur i din drink.

Fremgangsmåde og teknik

At mestre shake-teknikken kræver præcision og timing. Start med at tilføje alle ingredienser til shakeren, tilsæt derefter isterninger og luk shakeren tæt. Hold shakeren med begge hænder og ryst energisk i 10-15 sekunder. Sørg for at shake med kraft, så ingredienserne blandes godt, og at isen hurtigt afkøler væsken. Når shakeren bliver frostet, og du føler, at din drink er klar, skal du filtrere den gennem straineren og hælde den i et serveringsglas.

Eksempler på shakede drinks

Nu har du styr på de fundamentale principper, når det kommer til shakede drinks. Her er nogle klassiske eksempler, som du kan udforkse og afprøve næste gang du stpr ig har brug for en drink.

Historien bag at shake drinks

Historien om shakede drinks går tilbage i århundreder. Det menes, at teknikken med at shake drinks opstod som en metode til at blande spiritus med sukker, vand og krydderier for at skjule smagen af ​​dårlig kvalitet alkohol under forbudstiden. Denne praksis udviklede sig til den kunstform, vi kender i dag, hvor cocktails er blevet synonymt med elegance og raffinement.

I dag er shaking en drink ikke kun en praktisk måde at blande ingredienserne på, det er også en iscenesættelse af bartenderens dygtighed og kreativitet. Den rytmiske lyd af isen mod shakeren og den elegante bevægelse af hænderne skaber en atmosfære af forventning og spænding, inden den første slurk tages.

Med denne guide og lidt øvelse kan du også mestre kunsten at shake en drink og imponere dine venner og familie med dine bartending færdigheder. Så vær ikke bange for at eksperimentere med forskellige opskrifter og udvikle dine egne signaturcocktails. Skål og nyd!